KARVIAN SEURAKUNTA

> Seurakunta Facebookissa
> Yhteystiedot

Historia

Varhaisimmissa vaiheissaan Karvia on ollut osa Sastamalan seurakuntaa. 1300-luvulla Sastamalasta itsenäistyi Kyrön seurakunta (nykyinen Hämeenkyrö), johon Karvia sen jälkeen kuului. Vuodesta 1641 Karvia oli osa Ikaalisten seurakuntaa, ja vuodesta 1841 Kankaanpäähän kuuluva kappeliseurakunta. Päätös itsenäisen Karvian seurakunnan perustamisesta tehtiin vuonna 1891. Itsenäisyys toteutui vuonna 1905. Seurakuntamme on näin ollen toiminut itsenäisenä runsaan 100 vuoden ajan.

Itsenäisessä Karvian seurakunnassa on 100-vuotisen taipaleen aikana toiminut 8 kirkkoherraa. Kappeliseurakunta-aikana aluetta palveli 16 kappalaista. Vuonna 1993 seurakuntaan perustettiin seurakuntapastorin virka. Sitä ennen Karvialla oli yhteinen seurakuntapastorin virka Isojoen ja Honkajoen kanssa. Diakonian virka perustettiin vuonna 1962.

Opettaja Asko Moisio on laatinut historiikin seurakunnan 100-vuotisjuhlia varten 2005.

vanhat kuvat

Ylhäällä vasemmalla: 1900 alkupuolella kirkon edessä oli kuisti.

Ylhäällä oikealla: Rippikoulutytöt vanhan pappilan sillalla.

Alhaalla vasemmalla: Kirkko pestiin kerran vuodessa kesällä, kukin kylä vuorollaan. Kuva 1920-luvulta, pesuvuorossa Ämmälä.

Alhaalla oikealla: Aiempia kirkkoherroja sakastin puolelta.

Kuvat: Karvian kotiseutuyhdistys / Iiris-Maija Koivujärvi-Viitala

yhteisvastuu